Job Design
  • Home
  • Loopbaanbegeleiding
    • In je buurt
    • met VDAB loopbaancheques
    • Carrièreswitch
    • Ondernemen
    • Job crafting
    • Burn-out
  • Blog
  • Over ons
  • Jobcoach vacature
  • Contact

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

10/2/2021

 
Motivatiebrief-schrijven
Bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging stoot je op de job van je dromen. Of dat ene bedrijf trekt jou enorm aan door hun imago, manier van werken, product of dienst, waarvan jij weet dat ze jou op het lijf zijn geschreven.​ Je CV is gemakkelijk op te maken met al die feiten die vaststaan. Het is best om daar geen creatieve puzzel van te maken, of de recruiter is al vermoeid met de aanblik alleen. Maar je valt echt op met een originele en goed geschreven motivatiebrief natuurlijk. 

​Hoe trek je nu de aandacht van de werkgever en hoe spring je er tussen al die kandidaturen uit? We vertellen je hoe je een krachtige motivatiebrief kan schrijven.

The basics: dit moet in elke motivatiebrief staan

In een sollicitatiebrief en zeker in een spontane sollicitatiebrief draait het natuurlijk allemaal om één ding: waarom wil jij die job eigenlijk? Of waarom wil je per se voor die specifieke organisatie werken? Denk goed na over wat je wil vertellen en - moeilijker nog - hoe je dat gaat vertellen. Uiteindelijk is het een beetje zoals een professionele liefdesbrief: elk woord telt.

De essentials die elke motivatiebrief moet bevatten

Denk goed na over de opbouw van je motivatiebrief. De recruiter moet snel de meest relevante informatie kunnen terugvinden. 
  • Vergeet je naam niet te vermelden, want die werkgever wil natuurlijk weten welke parel hier contact opneemt. Het lijkt evident, maar het wordt meer vergeten dan je denkt.
  • Beschrijf je ervaring en probeer zo veel mogelijk linken te leggen met de functie of de organisatie waarvoor je solliciteert: hoe brengt jouw ervaring iets bij, hoe bied jij toegevoegde waarde, wat heb jij te bieden?
  • Schenk ook aandacht aan zaken in je persoonlijkheid die je goed vindt passen bij de organisatie of de job. Het gaat op de arbeidsmarkt al lang niet meer puur om je diploma, meer en meer bedrijven nemen persoonlijkheidsvragen op in de selectieprocedures.
  • Verwijs naar je CV voor de meer technische zaken. Je motivatiebrief is een soort van inspirerende begeleiding van je CV, waarin je op een meer formele manier al je talenten en verwezenlijkingen kan opsommen. Met je CV overtuig je, met je motivatiebrief verleid je.

Now this is the story...

Een goede motivatiebrief is een knap staaltje storytelling.

De inleiding dient om jezelf kort en krachtig voor te stellen. Waarom solliciteer je? Wat trekt je precies aan in de vacature of in de organisatie?

​In het middendeel leg je linken tussen je eigen opleidingen en ervaringen en de verwachtingen of de uitdagingen in de job. Hoe zie jij jezelf als ideale kandidaat? Wat is je meerwaarde? Waar blink jij in uit en hoe ben jij onmiddellijk inzetbaar?

​Zo kom je tot het slot, een deel waarin je je lezer op een logische manier leidt naar de ene juiste conclusie: 'jij bent de beste kandidaat voor de job. Dat is toch duidelijk?'

Een personal touch

Start je motivatiebrief met een persoonlijke anekdote. Als het goed geschreven is, is het sowieso een knappe opener: je trekt onmiddellijk de aandacht en geeft een stukje van jezelf prijs. Heel interessant voor een mogelijke werkgever én door het verhalend element hangen ze als het ware aan je lippen.

Los hun probleem op

Een andere tip waarmee je sowieso scoort, is als je in je motivatiebrief een probleem aanhaalt en oplost waar de organisatie effectief tegenaan loopt. Zo geef je hen meteen inzicht in jouw manier van werken, je getuigt van daadkracht, oplossingsvermogen en initiatief. Wees wel zeker van je stuk en ga niet in op een vaag probleem, zorg eerst dat je de vraag duidelijk hebt om ook echt die meerwaarde te kunnen bieden.

Motivatie 'next level'

​Een brief is ook maar een brief. Het blijft een sterke tool als je genoeg tijd steekt in een duidelijke argumentering en als je opbouw goed zit. Maar de laatste jaren zien we meer en meer alternatieven de kop opsteken. Je kan je op allerhande manieren onderscheiden van anderen door creatief uit de hoek te kijken en die motivatiebrief op een andere manier te brengen.

Video

Op het web vind je heel wat inspirerende motivatievideo's waarin kandidaten zich op een heel persoonlijke manier voorstellen aan hun potentiële werkgever. Ze gebruiken een dynamische combinatie van woorden en beelden om hun talent uitvoerig aan te prijzen. Check zeker eens Pinterest of YouTube. Met zo'n video geef je meteen al blijk van creativiteit en durf.

​Als je aan de slag wil met video, lees dan snel even volgende tips:
  •  Zorg dat je een goed uitgewerkt filmpje maakt. Een flauw filmpje is de ergste afknapper ooit. Belangrijk is dus dat je zeker een script maakt voor je start: zomaar iets uit je mouw schudden voor je droomjob lukt nooit, een motivatiebrief schud je toch ook niet op een-twee-drie uit je mouw?
  • It's all in the details. Zorg voor een perfect afgewerkt product, herbekijk je filmpje en stuur bij waar nodig. Amateurisme is uit den boze.
  • Timing is everything. Wieg je kijker niet in slaap met een ellenlang exemplaar. Een filmpje van 1-2 minuten is echt wel okay. Meer dan 3 minuten? Wordt gegarandeerd niet uitgekeken.

Gadgets


Een filmpje is cool en mee met je tijd, maar een goed gekozen gadget kan nog een extra dimensie geven aan je kandidatuur. Bekijk bijvoorbeeld het voorbeeld van de man die voor zichzelf een Legopersonage ontwikkelde en dit voor hem liet solliciteren.

​Zelf hoorde ik het verhaal van een recruiter die een opdracht voor Marketing Manager bij de dierentuin Planckendael beheerde en overstelpt werd met dierenknuffels, vogelzaad en andere dier-gerelateerde producten.
Foto
Uit artikel van Amy Frearson uit dezeen.com

Gamification

De allerlaatste trend - toegegeven, je moet er al een halve programmeur voor zijn, maar je bewijst er je digital skills zeker mee - is een game ontwikkelen. Het is al langer een opkomende tool voor werkgever die sollicitanten een game laten spelen om het bedrijf te leren kennen, maar omgekeerd kan dus ook. Gouden tip: wees overtuigd, want je bent er al snel veel tijd mee kwijt.

Een authentieke sollicitatiebrief

​Allemaal goed en wel, al die supertips en originele ideeën. Maar in de eerste plaats moet je wel zeker zijn van je motivatie. Met een authentieke motivatie doe je niet alleen de recruiter een plezier. Stel je voor dat je terechtkomt in een job die niet bij je past! Dan ben je helemaal terug naar af!
 
Weet je eigenlijk al wat je precies zoekt? Welke job past bij jou? Waar word jij warm van en wat geeft jou energie? Waar liggen jouw talenten en sterktes die een toegevoegde waarde kunnen bieden van de organisatie van je dromen? Het loont de moeite om daar even bij stil te staan. Meer nog, om je daarin te laten begeleiden door een professional. Bij Job Design zijn we een krak in het duidelijk stellen van die talenten aan de hand van onze loopbaanbegeleiding. Jouw coach gidst jou individueel door een traject dat jullie samen bepalen op basis van jouw wensen en verwachtingen. Dankzij onze specifieke methode krijg je inzicht in je drijfveren. En je staat zoveel sterker in je schoenen om elke potentiële werkgever te overtuigen van je kunnen!
 
Voel je het kriebelen om je motivatie helder te krijgen?
Neem dan contact met ons!
Maak kennis met een jobcoach uit je buurt

Comments are closed.
Het logo van Job Design, erkend loopbaancentrum
HR Design BV
​Catherine Vanhullebusch
Rozenhoflaan 44
1860 Meise
info@jobdesign.be
ONZE LOCATIES VOOR LOOPBAANBEGELEIDING  
Aalst / Antwerpen / 

Brugge / Brussel / Dendermonde / Drongen/
Erpe-Mere / Genk / Gent / 

Hasselt / Herne / Hoeilaart / 
Koksijde / 
Kortrijk / Leuven / 
​Limburg / Lommel 
/
Mechelen / Oudsbergen / Riemst / Tessenderlo / 
Tielt / 
Tielt-Winge / Zemst
​MEER INFO

​Loopbaanbegeleiding
​
VDAB loopbaancheques

Carrièreswitch
​
Ondernemen
​Jobcoach Vacature
Privacy verklaring, disclaimer​ & algemene voorwaarden
Foto
Foto
  • Home
  • Loopbaanbegeleiding
    • In je buurt
    • met VDAB loopbaancheques
    • Carrièreswitch
    • Ondernemen
    • Job crafting
    • Burn-out
  • Blog
  • Over ons
  • Jobcoach vacature
  • Contact