Stap 1: Job fit - Welke job past bij mij?
Een eerste cruciale vraag is natuurlijk wat voor job inhoudelijk bij je past. In welk domein je moet zoeken, wat voor soort taken jou liggen (en welke niet!), of je nood hebt aan verantwoordelijkheden of net leidinggevende functies schuwt.
We schotelen je een paar mogelijkheden voor om er achter te komen wat voor job bij jou past en voor wat voor job je wellicht liever past. Welk beroep past bij mij?
De zin en onzin van online beroepentests...
Oh Almachtige Zoekmachine Google, zeg het mij: “welke job past bij mij?”.
Als we op Google kunnen rekenen om ons de weg te wijzen in een onbekende stad, om last minute input te vinden voor een brainstorm op kantoor of inspiratie voor het communiefeest van onze 12-jarige, dan kan Google toch ook wel helpen bij de jacht op de ideale job, zeker?
En ja hoor, een simpele zoekopdracht levert al meteen een rist hulpmiddelen op. De verhoopte shortcut? Een reeks online testjes.
Alleen: geloven we nu echt collectief dat een eenvoudig testje, dat je in luttele minuten aflegt, ons als bij mirakel de richting van onze droomjob zal aanwijzen? Zoveel hocus-pocus verwachten van zo’n online test is wellicht iets te optimistisch: hoe zou zo’n testje jouw complexe persoonlijkheid, competenties, talenten, verlangens en behoeften ooit zo snel in kaart kunnen brengen? Met een aanbeveling voor dé perfecte job als kers op de taart? Don’t think so.
Of je die testen dan volledig links moet laten liggen? Even neuzen kan wellicht geen kwaad. Misschien vind je in die ellenlange lijst van mogelijke jobs wel inspiratie. Misschien prijken daar jobs waar je nooit eerder bij stilstond en zet het je denkproces in gang. In het beste scenario is zo’n beroepentest het begin van verdere verkenning, voorbij alles wat je tot nu toe kende en weg uit die enge tunnelvisie waar je nu misschien aan lijdt. Als je je honger naar een ‘quick fix’ wil stillen, neem dan eens de Beroepentest van de VDAB af. Een meer diepgaande analyse én het uittekenen van je ideale job kan natuurlijk bij uitstek bij een jobcoach in je buurt. Welke job zou jij moeten uitoefenen: baseren op competenties of talenten?
Veel jobhunts lopen spaak op het onderscheid tussen competenties en talenten: het is immers niet omdat je iets kàn, dat het je daarom ook gelukkig maakt of energie geeft.
Dat laatste is enkel het geval als je je talenten kan benutten in een bepaalde functie. Het concept van ‘mastery’ staat daar centraal: het gevoel van te kunnen groeien, vooruitgang te maken, iets steeds meer onder de knie krijgen en daardoor in je flow geraken. Competenties bepalen wat voor soort job je kàn doen. Talenten bepalen aan welke job je plezier gaat beleven. De job die jij moet uitoefenen, is dus de job waarin je je talenten kan inzetten en verder kan ontwikkelen. Als jobcoaches zien we vaak dat coachees blind zijn voor hun eigen talenten. Een eerste waardevolle vertrekpunt om je talenten te ontdekken is het boek van Luk Dewulf: ‘Ik kies voor mijn talent’. Of sla er onze hoogsteigen blog over talenten op na. Het juiste niveau van autonomie
Sommige professionals hebben een goed idee van het soort job dat ze willen uitoefenen doordat ze hun talenten scherp in het vizier hebben. Maar als er iets schort aan het niveau van autonomie dat ze mogen uitoefenen in hun job, kan er alsnog sprake zijn van een complete mismatch.
Doe eens de oefening en bedenk eens hoeveel autonomie jij wenselijk acht in je job:
Op welk vlak is het belangrijk dat je autonoom te werk kan gaan?
De job die best bij je past is dus de job die jou de juiste soort en hoeveelheid autonomie geeft. Mensen met een heel erg hoge drang naar autonomie en vrijheid komen niet zelden in de ondernemerswereld terecht.
Als dat je bekend in de oren klinkt, dan is dat zeker een route om te verkennen. Doe snel onze ondernemerstest en ontdek of er een ondernemer in je schuilt.
Stap 2: Culture fit - Welk bedrijf past bij mij?
De vraag “Welke job past bij mij?” houdt lang niet op bij die eerste, weliswaar belangrijke, stap.
Naast een inhoudelijke match is een link tussen je eigen persoonlijkheid en de bedrijfs- of organisatiecultuur essentieel. Als het schoentje daar wringt, dan mag je job nog zo fantastisch zijn: je bent geheid gedoemd tot wrevel en frustratie. Als jouw persoonlijke waarden botsen met de bedrijfswaarden, dan is het een kwestie van tijd vooraleer je je koffers moet pakken. Zo simpel is dat. Denken dat je, als een soort kruisvaarder, op je eentje de cultuur van een gans bedrijf gaat veranderen, is in het beste geval nobel maar naïef. Hetzelfde geldt trouwens ook voor jouw persoonlijkheid. Geef de hoop echter niet te snel op: op elk potje past een dekseltje. Als je voelt dat de cultuur van je huidige werkgever je niet ligt, dan zijn er vast mogelijkheden op een ander. Alleen moet je dan wel eerst uitzoeken naar wat voor cultuur en context je op zoek bent. We schotelen je opnieuw een aantal mogelijkheden voor om te ontdekken in wat voor professionele context jij het best gedijt. Enfin, Je krijgt hier een voorsmaakje. In onze individuele loopbaanbegeleiding gaan we all the way. Krijg zicht op je persoonlijkheid
Een eerste stap is om je eigen persoonlijkheid onder de loep te nemen. Want net als met talenten, kan dat al eens een blinde vlek zijn bij jezelf. Hier vind je een waaier aan online persoonlijkheidstesten:
Prima om een eerste inschatting te maken, maar net zoals bij de beroepentests kan niks tippen aan een 1-op-1 traject met een jobcoach. Krijg zicht op de bedrijfscultuur
Eens je aan je eigen persoonlijkheid uit bent, is de tweede stap uiteraard om je partner beter te leren kennen. Een bedrijf in dit geval dus! Maar hoe pak je dat in godsnaam aan? Hieronder geven we je alvast een paar goede ideeën.
Let op de fit tussen jouw persoonlijke waarden en die van het bedrijf in kwestie. Welke sfeer hangt er? Hoe gaan mensen met elkaar om? Stel jezelf ook de vraag of er een match is qua “purpose”: wat is jouw persoonlijke “why” en sluit dat aan bij de diensten of producten die het bedrijf in kwestie levert? Kan je je er achter stellen? Kan je een meerwaarde betekenen? 1. Online dating? Een eerste indruk kan je alvast opdoen op de site van het bedrijf en op hun socialmedia kanalen. Hoe ziet de site eruit? Wat is de look & feel? Ziet het er warm en menselijk uit of eerder droog en zakelijk? Welke topics snijden ze aan op hun Facebookpagina? Uiteraard kan veel van wat je ziet professionele “window dressing” zijn: de zaak een beetje opsmukken naar de buitenwereld toe. Menig bedrijf zet vooral in op aspirationele waarden, ofwel waarden die het bedrijf sterker zou willen zien in het bedrijf en die ze communiceren omdat ze meer mensen willen aantrekken die die waarden kunnen bieden. Een betere inschatting kan je maken als je een paar mensen te pakken krijgt die er effectief werken en een reëel beeld kunnen schetsen van de dagelijkse interne keuken. Do they walk the talk? Of hebben ze een kei in employer branding op hun communicatiedepartement zitten? Beslist de moeite om op voorhand uit te pluizen! 2. Best Employer verkiezingen Elk jaar opnieuw dingen talloze bedrijven mee naar de o-zo-gegeerde titel van Best Employer of the Year. Elk jaar ook zien we daar dezelfde bedrijven terugkeren in de top 10. Van die bedrijven weet je dat ze:
Maar… het is niet omdat een bedrijf de trofee van Best Employer in de wacht sleept, dat er een goede fit gegarandeerd is tussen jou en die specifieke bedrijfscultuur. En omgekeerd geldt ook: het is niet omdat een bedrijf niet dingt naar de titel van Best Employer, dat er geen dynamische en fijne bedrijfscultuur kan heersen. (Want hé, ’t is niet omdat je niet meedoet aan de Miss Meetjesland verkiezing dat je niet moeders mooiste bent). 3. De Tripadvisor der werkgevers
Ken je niet meteen iemand die bij het bedrijf dat je op het oog hebt werkt? Doet het bedrijf al helemaal niet mee aan beauty contests voor bedrijven?
Zelfs dan is er nog steeds de mogelijkheid om te gluren achter de schermen. Op platformen als Glassdoor en Indeed kunnen werknemers feedback geven over de arbeidsomstandigheden en de algemene “sfeer en gezelligheid” op het werk. Een beetje zoals Tripadvisor, maar dan voor werkgevers. Een aanvullend perspectief op de (al dan niet opgesmukte) marketing boodschappen die het bedrijf zélf de wereld instuurt. Wij zijn alvast fan! Vind een job die bij je past
We hopen dat je in onze blogpost alvast een flinke dosis inspiratie gevonden hebt voor je zoektocht naar een job die bij jou past.
Je hoeft die zoektocht trouwens niet alleen te ondernemen. We zijn ervan overtuigd dat een antwoord vinden op de vraag ‘welke job past bij mij?’ nog snéller, efficiënter en grondiger kan samen met een professioneel klankbord aan je zijde. Iemand die je een spiegel voorhoudt, je helpt om je talenten te ontdekken en die de markt door en door kent. Een jobcoach bijvoorbeeld! Job Design is erkend als loopbaancentrum bij VDAB dus wij aanvaarden loopbaancheques voor onze loopbaanbegeleiding. Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze jobcoaches
Hieronder zie je alle Job Design loopbaancoaches én hun locatie. Klik op de foto van de coach voor meer info en om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen.
Comments are closed.
|
|
HR Design BV
Catherine Vanhullebusch Rozenhoflaan 44 1860 Meise |
ONZE LOCATIES VOOR LOOPBAANBEGELEIDING
Aalst / Aarschot / Antwerpen / Berchem/ Brugge / Dendermonde / Drongen / Erpe- Mere / Genk / Gent / Hasselt / Herne / Hoeilaart / Koksijde / Kortrijk / Leuven / Limburg / Mechelen / Meise / Opwijk / Oudsbergen/ Sint-Niklaas / Tessenderlo / Tielt / Turnhout / Zemst |