Hard werken, van meeting naar meeting hollen, tussendoor wat e-mails beantwoorden en dan in de file naar huis om uitgeteld neer te ploffen in de zetel (mogelijks pas nadat je de kinderen hebt opgehaald, eten hebt gemaakt en opgeruimd). Dat allemaal voor een job waar je niet meer echt warm voor wordt. En toch maar blijven doorgaan. Toch maar alles blijven geven voor die job. Het is alsof je op iets of iemand wacht om de situatie in jouw plaats te veranderen. Niet echt rationeel hé? Als het je kan geruststellen, ik heb zelf ook een tijdje in die situatie gezeten. Dus ik begrijp het maar al te goed. Het goeie nieuws is... dit is een cirkeltje waar je wel kan uit geraken. Om te begrijpen wat daar gebeurt, neem ik je even mee naar de jaren 60. Toen al deed Seligman, een Amerikaans psycholoog, experimenten om bepaalde gedragingen te begrijpen en hieruit ontstond het concept 'aangeleerde hulpeloosheid'. Het experiment werd initieel gedaan met honden en bestond uit 2 delen: In het eerste deel van het experiment, ondergaan 2 honden meermaals elektroshocks. De eerste hond heeft de mogelijkheid de schok te doen stoppen door op een knop te duwen. Voor beide dieren stopt dan tegelijkertijd de schok. In het tweede deel van het experiment, worden de dieren in een kooi gezet die door een lage afscheiding in 2 wordt gedeeld. Door over de afscheiding te springen kunnen de dieren de schok vermijden. Het resultaat van dit experiment? Het dier dat in het eerste experiment de controle had, leert snel om over de afscheiding te springen om zo de elektroshock te stoppen. Het tweede dier leert dit niet. Het voelt de shock, maar het onderneemt niets om deze te vermijden. Het heeft geleerd passief en hulpeloos te zijn. En zo is het concept aangeleerde hulpeloosheid ontstaan. Deze experimenten werden vervolgens gerepliceerd bij mensen en toegepast in verschillende situaties. In plaats van de elektroshocks gebruikten ze daar onaangename geluiden. (Kleine side note: Niet dat er geen experimenten met elektroshocks gedaan werden. Tijdens mijn studies psychologie heb ik trouwens zelf meegewerkt – als proefpersoon – aan een experiment met elektroshocks. Maar dat klinkt erger dan het is.) Nu even terug naar je job. De kans is groot dat je bij het nastreven van business objectieven, super proactief bent. Probleem? Oplossing! Opportuniteit? Actie! Maar als het gaat over je eigen carrière, dan blijf je wel zitten in een job waar je niet 100% gelukkig mee bent. Als dat het geval is, dan is de kans is groot dat je op je werk al in één of meerdere situaties hebt gezeten waarin je geen controle had over je carrière. Je hebt dus aangeleerd om passief/hulpeloos te blijven. Bedrijven geven vaak tegenstrijdige signalen en dat helpt natuurlijk niet in dit verhaal. Aan de ene kant zeggen ze expliciet: 'neem ownership over je carrière' maar in praktijk geven ze die controle niet altijd aan de werknemers. Bijvoorbeeld:
In die situaties heb je dus geen controle en deze negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je in andere situaties - waar je wel controle kan uitoefenen - toch passief blijft afwachten. Ik ben er echter rotsvast van overtuigd dat er altijd mogelijkheden zijn om je carrière in eigen handen te nemen en je droomjob te creëren. Er zijn altijd opportuniteiten, ook al zie je ze niet meteen. Je huidige situatie analyseren en begrijpen is de eerste stap van aangeleerde hulpeloosheid naar keiharde actie. Dus, de vraag die ik je wil stellen is de volgende : Op wie of wat wacht je eigenlijk om je ideale job te creëren? Laat hier je gegevens achter. En wij laten je niet langer wachten, beloofd! Comments are closed.
|
|
HR Design BV
Catherine Vanhullebusch Rozenhoflaan 44 1860 Meise |
ONZE LOCATIES VOOR LOOPBAANBEGELEIDING
Aalst / Aarschot / Antwerpen / Berchem/ Brugge / Dendermonde / Drongen / Erpe- Mere / Genk / Gent / Hasselt / Herne / Hoeilaart / Koksijde / Kortrijk / Leuven / Limburg / Mechelen / Meise / Opwijk / Oudsbergen/ Sint-Niklaas / Tessenderlo / Tielt / Turnhout / Zemst |