Outplacement bij ontslag
Het doel van outplacement is om ontslagen werknemers te begeleiden bij de zoektocht naar een nieuwe job bij een ander bedrijf of bij de opstart van een zelfstandige activiteit. De werkgever werkt hiervoor samen met een outplacementbureau. Zo neemt een outplacement consulent de begeleiding op zich na beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever.
Wanneer heb je recht op outplacement?
hetEr zijn 4 categorieën outplacement. Een werknemer heeft recht op outplacement als deze in één van onderstaande categorieën valt.
1. De werknemer heeft een opzeggingstermijn of verbrekingsvergoeding die overeenkomt met 30 weken of meer en wordt niet ontslagen om dringende reden. Men spreekt hier over outplacement algemene regeling. 2. De werknemer is 45 jaar of ouder en werkt minstens 1 jaar ononderbroken bij de werkgever en werd niet ontslagen om dringende reden. Men spreekt hier over outplacement 45+ of outplacement specifieke regeling. 3. Het ontslag kadert in een herstructurering en de werknemer is ingeschreven bij een tewerkstellingscel. Men spreekt hier over outplacement bij collectief ontslag. 4. De werkgever beroept zich, na een re-integratietraject, op de definitieve arbeidsongeschiktheid van de werknemer om een einde te stellen aan de arbeidsovereenkomst. Hier spreekt men van outplacement specifieke regeling bij medische overmacht. Soms bieden werkgevers op vrijwillige basis outplacementbegeleiding aan bij een ontslag, zelfs als niet voldaan is aan bovenstaande voorwaarden. Hier spreekt men over vrijwillig outplacement. In dat geval krijg je ook vaak de kans om het outplacementbureau zelf te kiezen. Is outplacement verplicht binnen een bepaalde termijn?
In elk van de 4 categorieën die hierboven besproken worden, is de werkgever verplicht een geldig outplacementaanbod te doen aan de werknemer. Tussen de regelingen gelden soms verschillende termijnen.
In de meeste gevallen moet het outplacement aanbod door de werkgever gebeuren via aangetekend schrijven, binnen de 15 dagen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De werknemer stemt hiermee al dan niet in binnen de 4 weken (of 1 maand) na ontvangst van het aanbod. Meestal duurt de outplacementbegeleiding zelf maximaal 12 maanden. Het traject wordt vroeger beëindigd als alle begeleidingsuren eerder zijn opgenomen of als de werknemer voor het einde van het traject een andere job gevonden heeft. Mag een werknemer outplacement weigeren?
De werknemer kan het outplacementaanbod van de werkgever aanvaarden of weigeren. Bij weigering kan er in sommige gevallen wel een sanctie volgen. In een aantal gevallen ben je vrijgesteld van outplacement.
Bij >30 weken opzeg met verbreking: bij weigering door de werknemer, kan de werkgever in bepaalde omstandigheden nog steeds 4 weken verbrekingsvergoeding inhouden. Bij >30 weken met te presteren opzegtermijn: als je outplacement aanvaardt, heb je reeds van bij de start van je opzeg recht op 1 volledige dag sollicitatieverlof. Indien je outplacement weigert heb je enkel de laatste 26 weken van je opzeg recht op een volledige dag sollicitatieverlof en de periode voordien slechts een halve dag. In het stelsel 45+: als de werknemer een geldig outplacementaanbod weigert, kan deze de werkloosheidsuitkering verliezen voor een periode van min 4 weken en max 52 weken. Meer informatie over deze specifieke situaties vind je hier. De voordelen van outplacementbegeleiding door een expert
Meer lezen over de aanpak van Job Design?
Comments are closed.
|
|
HR Design BV
Catherine Vanhullebusch Rozenhoflaan 44 1860 Meise |
ONZE LOCATIES VOOR LOOPBAANBEGELEIDING
Aalst / Aarschot / Antwerpen / Berchem/ Brugge / Dendermonde / Drongen / Erpe- Mere / Genk / Gent / Hasselt / Herne / Hoeilaart / Koksijde / Kortrijk / Leuven / Limburg / Mechelen / Meise / Opwijk / Oudsbergen/ Sint-Niklaas / Tessenderlo / Tielt / Turnhout / Zemst |