Wat is hoogsensitiviteit?Een hoog sensitieve persoon is iemand die – meer dan gemiddeld – gevoelig is voor prikkels van buitenaf. Een HSP-er neemt subtiele nuances waar in de buitenwereld en raakt sneller overplrikkeld door geluiden, licht, stemmingen van anderen,… Ook prikkels van binnenuit – zoals gedachten en gevoelens - kunnen voor een HSP-er erg ‘luid klinken’. Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is geen ziekte. Het is een persoonlijkheidskenmerk die weliswaar een grote impact kan hebben op je dagdagelijks functioneren en op de interactie met anderen. De overvloed aan prikkels die hoog sensitieve mensen waarnemen, zorgt ervoor dat zij meer nood hebben om zich terug te trekken en om de prikkels rustig te verwerken. Doen ze dit niet, dan is de kans groot dat ze overprikkeld en geïrriteerd geraken. Wat zegt de wetenschap over HSP?Onderzoek toont dat hooggevoeligheid voorkomt bij 20% van de mensen, wat meteen verklaart waarom er zoveel wordt over geschreven. Via fMRI studies onderzochten wetenschappers breinactivatie bij de presentatie van bepaalde stimuli. Zo vonden ze verbanden tussen hoogsensitiviteit en een hogere activiteit in bepaalde delen van het brein (Aron et al., Brain and Behavior, 2014). Het hoog sensitieve brein is alert en klaar om te reageren. Het is bovendien meer empathisch en integreert in hogere mate de emoties van anderen. Wil je dieper in die wetenschappelijke onderzoeken duiken? Zoek dan in Researchgate op de term ‘Sensory Processing Sensitivity’. Hoog sensitieve personen op de werkvloerTeveel lawaai in de video call of open space, ergert niet iedereen zich daaraan? Zijn we niet allemaal een beetje hooggevoelig? Hooggevoeligheid komt voor in vele vormen en gradaties. Maar volgens wetenschappers, kan men ongeveer 1 persoon op 5 hooggevoelig noemen. En dat is best wel veel. Van die 20 man en vrouw in je online meeting of open space, zijn er dus een 4-tal die dagelijks overweldigd worden door prikkels. Althans, als ze niet de kans hebben om af en toe te ontsnappen en de batterijtjes in alle rust terug op te laden. De risico’s voor HSP-ers op het werk Onderzoek van eigen bodem, door Prof. Elke Van Hoof, toont dat hooggevoelige mensen een hoog risico lopen op stressgerelateerde aandoeningen. Hieronder lijsten we een aantal mogelijke nadelen of risico’s van hooggevoeligheid op:
De voordelen van hoog sensitiviteit op het werk Naast de nadelen, die vaak op de voorgrond komen, heeft HSP ook een aantal niet te negeren voordelen of talenten:
Wat voor werk doen als je hooggevoelig bent?Hooggevoeligheid is een karaktertrek die je niet zomaar kan veranderen. Je kan er wél mee leren omgaan en je kan je werkomgeving voor een stuk kiezen, kneden of creëren in functie van deze hooggevoeligheid. Voor een HSP-er zijn omgeving en sfeer uitermate belangrijk. Ze hebben een sterke invloed op de mood en productiviteit. Hoog sensitieve mensen werken vaak in optimale omstandigheden alleen, in een 1 op 1 setting of in een kleine groep. Meestal houden ze van een behoorlijke portie deep work. Dit concept werd geïntroduceerd door Cal Newport en refereert naar een toestand waarbij alle stoorzenders worden uitgeschakeld en de persoon zich in diepe concentratie focust op een complexe taak. Voor HSP-ers is dit dé manier bij uitstek om hun talenten in te zetten en via diepgaande verwerking van informatie, patronen te ontdekken en creatieve oplossingen te vinden voor complexe uitdagingen. Zit je als HSP-er toch in een job met veel interactie en beweging rondom jou, zoek dan tijdig een prikkelarme ruimte op. Zonder telefoon of collega’s. Installeer je een tijdje in een afgesloten bureau, zet je koptelefoon op of ga een wandelingetje maken. Probeer in elk geval je af en toe af te zonderen om even op adem te komen. Jobcoaching voor HSPHSP is geen ziekte en je kan er niet van ‘genezen’. Het is gewoon wie je bent. Je kan wel leren omgaan met HSP: een werkomgeving kiezen die bij je past, in je huidige job een evenwicht zoeken tussen prikkels en rust en grenzen leren stellen.
Loopbaanbegeleiding voor HSP is – net zoals onze andere loopbaanbegeleiding – maatwerk. Het vertrekpunt is de ontdekking van de talenten, de waarden, de nood aan autonomie en de behoeften met betrekking tot professionele relaties. Samen met je jobcoach beschrijf je vervolgens hoe je ideale werkcontext eruit ziet, rekening houdend met je specifieke noden in het kader van hoogsensitiviteit. Zo bepaal je wat voor jou het juiste evenwicht is tussen prikkels en rust en welke jobs en werkomgevingen daarbij kunnen passen. Wil je liever in je huidige job blijven? Dan zal de focus meer liggen op manieren vinden om grenzen te stellen en voor jezelf voldoende – prikkelvrije - recuperatie-tijd in te bouwen. Zoek hier een HSP jobcoach op je maat en leg meteen een vrijblijvende telefonische kennismaking vast. Comments are closed.
|
|
HR Design BV
Catherine Vanhullebusch Rozenhoflaan 44 1860 Meise |
ONZE LOCATIES VOOR LOOPBAANBEGELEIDING
Aalst / Antwerpen / Berchem / Brugge / Dendermonde / Drongen / Erpe- Mere / Genk / Gent / Hasselt / Herne / Hoeilaart / Koksijde / Kortrijk / Leuven / Limburg / Mechelen / Meise / Opwijk / Oudsbergen/ Sint-Niklaas/ Tessenderlo / Tielt / Tielt-Winge / Zemst |